Uuden sivun luominen

Otavan Opiston Wiki

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sisällysluettelo

Uuden sivun luominen suoraan tietyn luokan alle

Uuden sivun luominen on helppoa ja sen voi tehdä monella eri tavalla. Uuden sivun luominen suoraan tietyn luokan alle on suositeltavaa, koska silloin sivu löytyy helposti.

Kun haluat luoda uuden sivun suoraan tietyn luokan alle, toimi seuraavalla tavalla:


1. Klikkaa itsesi ensin sen luokan etusivulle, minne haluat luoda uuden sivun. Olet luokan etusivulla, kun sivun otsikko alkaa sanalla Luokka. Esimerkiksi Luokka: Kielet

Uusi sivu luodaan kirjoittamalla sivun oikeassa ylälaidassa olevaan tekstikenttään sivun otsikko.

Image:Luo_uusi_sivu1.gif

2. Sivun otsikkoa kannattaa miettiä hetki, sillä otsikon muuttaminen on vähän hankalaa ja poistaminen mahdollista ainoastaan ylläpitäjille. Kirjoittamasi teksti kannattaa siis vielä lukea huolella ennen kuin klikkaat Luo-painiketta.

Image:Luo_uusi_sivu2.gif

3. Sivua ei vielä varsinaisesti ole olemassa Luo-painikkeen klikkaamisen jälkeen, vaan linkki tuo sinut sivulle, jolla voit luoda uuden sivun. Käytännössä sivun luominen ei vaadi muuta kuin sivun tallentamisen. Tallennus-painike löytyy sivun alalaidasta.

Voit esimerkiksi ensin tallentaa sivun, klikata itsesi takaisin Muokkaa-välilehdelle ja aloittaa sivun muokkaamisen kohdasta, missä lukee "Aloita muokkaaminen tästä".

Jos linkki toi sinut toisennäköiselle sivulle, se tarkoittanee, että kyseisen niminen sivu on jo olemassa. Kaikkien wikin sivujen täytyy olla yksilöllisesti nimettyjä. Jos siis haluaisit oman sivusi nimeksi Ohje, tässä wikissä ei saisi olla vielä sen nimistä sivua. Jos sivu on jo olemassa, voit pakittaa selaimen back-painikkeella edelliseen näkymään ja yrittää nimetä sivun uudestaan.

Image:Luo_uusi_sivu3.gif

4. Sivun muokkaaminen kannattaa aloittaa kirjoittamalla sivulla valmiina olevan Aloita muokkaaminen tästä -tekstin päälle. Tässä wikissä on käytössä helppo FCK-editori. Jos se ei näy sinulle, klikkaa näkyvän selaimen yläpuolella olevaa Rich editor -linkkiä (jos linkkiä ei näy, sinulla on jo käytössäsi FCK-editori).

Voit kirjoittaa tekstiä normaalisti ja tehdä muotoiluja. Otsikkotasot kannattaa valita Format-alasvetovalikosta. Käytetyimmät ovat otsikkotasot 2 ja 3 eli Heading 2 ja Heading 3. Otsikkotasoja kannattaa käyttää, koska niitä käyttämällä sivun alkuun alkaa muodostua automaattisesti kätevä sisällysluettelo.


Image:Luo_uusi_sivu4.gif


Uusi sivu haku-laatikon avulla

Uuden sivun luominen onnistuu myös kirjoittamalla haku-laatikkoon komennoksi uuden sivun nimen, esimerkiksi Globalisaatio tai Aleksis Kivi. Jos hakemaasi sivua ei ole vielä luotu, voit luoda sen klikkaamalla avautuvan sivun Voit luoda aiheesta uuden sivun -linkkiä.

Huomaathan, että kirjoittamastasi tekstistä tulee uuden sivusi otsikko, jota ei pysty muokkaamaan enää jälkikäteen!

Uuden sivun voi luoda kirjoittamalla sen nimen Haku-kenttään.

Jos hakemaasi sivua ei ole luotu, voit itse luoda sen klikkaamalla "Voit luoda aiheesta uuden sivun" -linkkiä.

Uusi sivu linkin avulla

Wikissä voi tehdä linkkejä sellaisillekin sivuille, jotka eivät ole vielä olemassa. Olemattomat sivut näkyvät punaisina linkkeinä ja olemassa olevat sinisinä. Punaista linkkiä klikkaamalla pääsee luomaan linkin aiheen mukaisen sivun.

Punaista linkkiä klikkaamalla pääset tilaan, missä voit luoda sivun, jota ei ole vielä olemassa. Jos et halua luoda sivua, pääset pois sivun muokkaustilasta esimerkiksi selaimen paluupainikkeella.

Linkki luodaan wikitekstitilassa kirjoittamalla haluttu teksti tuplahakasulkeiden väliin.
esimerkiksi [[linkki]] = linkki

Jos artikkelin nimen halutaan olevan toinen kuin linkin teksti, tuplahakasulkeisiin kirjoitetaan ensin artikkelin nimi ja sen jälkeen haluttu linkin teksti.
esimerkiksi [[linkki|klikkaa tästä]] = klikkaa tästä

Päätteet yhdistetään linkin tekstiin kirjoittamalla ne tuplahakasulkeiden perään.
esimerkiksi [[linkki]]ä = linkkiä


Uusi sivu URL:n avulla

Kolmas tapa luoda uusi sivu on lisätä sen nimi URL:iin. Esimerkiksi http://wiki.otavanopisto.fi/index.php5/Uusi_sivu
Jos sivua ei ole vielä olemassa, pääset luomaan sen avautuvan sivun linkistä

Uuden sivun voi luoda myös kirjoittamalla sen nimen url:iin. Jos sivua ei ole olemassa, sen pääsee luomaan avautuvan sivun kautta.
Henkilökohtaiset työkalut